ΤΟ ΑΛΟΓΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ


Μέσα στα κόκκαλα που ανευρέθηκαν μέσα στο μνημείο, υπήρχαν και κάποια από άλογο. Μέρος από αυτά που ήταν ανθρώπινα ομαδοποιήθηκαν και είναι άγνωστο αν και πόσα άλλα από τα εναπομείναντα, ανήκουν στο άλογο.

14291845_1635801480043427_3604019284360640776_n

Τα κόκκαλα αυτά έπρεπε να προβληματίσουν για την παρουσία τους εκεί.
Θα έπρεπε να σκεφτούν ότι το άλογο θάφτηκε εκεί με τον ηγεμόνα, γιατί έτσι προέβλεπε η παράδοση ή μόνο του, αλλά τότε θα ήταν κάποιο πολύ ιδιαίτερο άλογο.

Άλλη περίπτωση δεν υπήρχε για να υπάρχουν κόκκαλα αλόγου εκεί μέσα. Προβληματισμός όμως δεν υπήρξε, γιατί αν αυτός υπήρχε γενικότερα εκεί, τότε θα αποφεύγονταν όλες οι αρλουμπολογίες που μας ταλαιπωρούν.

Ο Βουκεφάλας, γιατί αυτό ήταν το διάσημο άλογο του μνημείου, είχε και το άγαλμά του μέσα στο μνημείο. Αυτό σήμερα βρίσκεται στο Καπιτώλιο μουσείο της Ρώμης (εικόνα). Δυο ζημιές έχει το άλογο, όπως το παρατηρούμε.

Η ράχη που λείπει και το κομμένο κεφάλι που συγκολλήθηκε.
Η γραμμή της συγκόλλησης είναι ολοφάνερη.
Το γιατί, πως και πότε έγιναν αυτές οι ζημιές, είναι γνωστό σε μένα, αλλά δεν θα μας απασχολήσει εδώ. Αυτό που έχει σημασία, είναι η ταύτιση του αγάλματος με το Βουκεφάλα της Αμφίπολης.

Η απόδειξη έρχεται από τρις νομισματικούς τύπους της Αμφίπολης, όπου ο Βουκεφάλας απεικονίζεται με τις δυο ζημιές (νόμισμα). Χωρίς ράχη και με κομμένο κεφάλι, όπως στο άγαλμα. Ποιος είναι άραγε ο δρόμος που οδηγεί από τον Βουκεφάλα στον Αλέξανδρο;

Γιατί ο Φίλιππος είναι στον εμπροσθότυπο του νομίσματος; Βασικά ερωτήματα που ανοίγουν λαμπρό πεδίο. Δύσβατος δρόμος για την ανασκαφική ομάδα, που όπως ξανάπα πρέπει να δηλώσει αναρμόδια.

Αφού λοιπόν ο χώρος δεν έχει μαντείο, δεν έχει τον τάφο προσκύνημα του Φιλίππου, δεν έχει ούτε τον τάφο προσκύνημα του Βουκεφάλα.
Σα δε ντρέπεστε λέω γω.

14369854_1635801530043422_4665596212956417019_n

πηγη Αμφιπολη News
___________________________
http://wp.me/p8civZ-dk

7 σκέψεις σχετικά με το “ΤΟ ΑΛΟΓΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s